Kirsten Veenstra

Kirsten Veenstra

Sinds 1996 tijdens mijn opleiding tot orthopedisch chirurg ben ik lid en vaak als spreker actief in de Nerass. Sinds 2016 maak ik deel uit van het bestuur.

In het toenmalig Slotervaartziekenhuis ben ik gegrepen door de in die tijd “verwoestende” aandoening reuma. Door het plaatsen van prothesen en het uitvoeren van enkel- en polsartrodesen probeerden we mensen zo mobiel en zo zelfstandig mogelijk te houden. Toen ik in 1998 in het Sint Franciscus begon, bestond mijn orthopedische praktijk voor 70% uit reumapatiënten. Er was een aparte reumachirurgische afdeling met 15 bedden met gespecialiseerde fysiotherapeuten, ergotherapeuten en verpleegkundigen.

Dat veranderde toen de behandelingen met biologicals begonnen. Het aantal nieuwe patiënten met deformiteiten nam af, maar er zijn nog steeds patiënten met “oude schade” en een groep die nu aan revisie van hun knie- of heupprothese toe is.

Er zijn nieuwe behandelmogelijkheden gekomen van verschillende gewrichten. Het perspectief van patiënten is volledig anders, waaronder weer deelnemen aan de maatschappij, sport etc. Allemaal aspecten waar ook behandelaars mee  rekening moeten houden.

In het netwerk van de Nerass gaan we voor kennisbehoud, verbreding en verdieping. Vanuit de verschillende disciplines proberen we met elkaar de zorg voor de mens met reuma zo goed mogelijk neer te zetten. Op nagenoeg elk congres vertelt een ervaringsdeskundige zijn/haar verhaal rakend aan het thema.

Ik ben werkzaam in de Sint Maartenskliniek en heb een poli in Woerden waar we als orthopeden zij aan zij werken  met onze reumatologen. Korte lijnen en gedeelde zorg voor onze patiënten. Mijn eigen aandachtsgebieden zijn knieprothesen/knierevisies en voet/enkelchirurgie waaronder de enkelprothesiologie.

Comments are closed.